fbpx

Ik snak ernaar dat mijn vriend naar me luistert en ik durf het niet te vragen. Heeft hij daar wel zin in? Ik stel me voor dat zijn ogen tijdens het luisteren afdwalen naar zijn computerscherm, hij met adviezen komt, of een schampere lach om mijn aanstellerij..en ik kruip achter mijn eigen scherm.

Truc

Echt gehoord worden draagt zo veel bij aan wederzijdse liefde dat het essentieel is dat je daar om durft te vragen. Maar het is spannend: wat als hij nee zegt? Of wat als hij het met tegenzin doet? Dan voel je je daarna nog meer alleen dan daarvoor. Een paar jaar geleden was dit voor mij in ieder geval een reëel scenario.

Tot ik een truc leerde van mijn toenmalige docent in Geweldloze Communicatie. Deze truc zorgt er voor dat je vriend sneller ‘ja’ zegt, EN dat hij het met plezier doet.

De truc is: koppel een tijdsduur aan je verzoek. Bijvoorbeeld:

‘Ik had vandaag allemaal tegenvallers, wil jij 5 minuten in stilte naar me luisteren?’

Vervolgens, deel twee van de truc: gebruik een timer om de tijd bij te houden zodat het daadwerkelijk 5 minuten zijn. Anders zal je vriends vertrouwen in jouw ‘5 minuten’-verzoeken snel verdampen.

Je kunt dit gebruiken bij verzoeken om te luisteren, maar ook bij andere verzoeken om iets voor je te doen.

Waarom dit je relatie kan redden

Als je geen tijd koppelt aan een verzoek, is het waarschijnlijk dat er het volgende in je partner omgaat:

‘Of ik wil Luisteren? Poe, Dat gaat misschien wel een uur lange stroom worden waar ik halverwege geen nee meer tegen kan zeggen.’
‘Massage? Ik krijg na een tijdje altijd vermoeide armen en bovendien wil ik op een gegeven moment ook seks, maar dan vindt ze me zeker weer seksbelust.’
‘Een praktische vraag over haar computer? Dan ben ik zeker een uur verder terwijl ik ook aan het werk wil.’

Zie je wat er gebeurt? Als hij niet weet voor hoe lang je iets voorstelt, krijgt hij:

 • angst dat het langer gaat duren dan hij plezierig vindt
 • angst dat er vervelende consequenties zijn als hij halverwege wil stoppen

Als je er geen tijd aan koppelt, hoort hij eigenlijk het woordje ‘oneindig’ erbij:

‘Wil je naar me luisteren?’ hoort hij als
‘Wil je ONEINDIG LANG naar me luisteren?’

Hoe groot denk je dat de kans is dat hij ‘ja’ gaat zeggen tegen dat verzoek? Nogal klein. Of hij zegt ja, maar met tegenzin. Dat betekent dat hij tijdens het luisteren afgeleid is door zorgen over zijn eigen behoeften. Ook niet effectief.

Het uitgangspunt hierachter is dus: zijn plezier is jouw plezier. En andersom. Dat is hoe mensen werken.

Geef dus van tevoren aan hoe lang je iets zou willen, dan:

 • zegt hij sneller ja omdat hij weet waar hij ja tegen zegt.
 • kan hij een tegenvoorstel doen als de tijd die je voorstelt wat lang lijkt: ‘een half uur masseren is wat lang voor mij, dan geniet ik er niet meer van. Hoe vind je het als ik een kwartier masseer, en we daarna seks hebben?’

M’n vriend en ik gebruiken de timer iedere dag op deze manier. Ik vraag minstens een keer per dag of hij 5 minuten ergens naar wil luisteren. Als hij ja zegt weet ik zeker dat ik zijn volledige aandacht heb voor die 5 minuten. En het is bizar wat zo’n korte tijd voor je kan doen als je zeker weet dat de ander met plezier luistert.

Weerstand tegen de timer

Ben je bang dat je vriend weerstand heeft tegen de timer? Kom naar m’n gratis workshop en leer hoe je verbinding maakt met je partner bij nieuwe verzoeken. Hoe je omgaat met afstand en conflicten, en hoe je bij jezelf blijft in een relatie. Meld je gauw aan want het zit altijd vol!

Nu ben ik nieuwsgierig: Wat vind je van dit timer idee? Laat het me hieronder weten!

Marianne

p.s. Ken je iemand die wat heeft aan dit blog? Stuur de link door!

6 replies
 1. Marjolein Kamstra says:

  Wat een goed idee. Ik had hier al wel over gehoord voor met kinderen. Dat je heel duidelijk afspreekt hoe lang je iets samen gaat doen. Best een idee om dat eens in je relatie toe te passen!

  Reply
  • Marianne van Dijk says:

   Hee Marjolein, Ja ik heb het idd ook op kinderen toegepast 🙂 Benieuwd hoe het werkt voor jou, mocht je het proberen!

 2. Wendy says:

  Gelukkig wel mijn hubbie altijd naar mij luisteren.
  Dat ik sommige vragen niet stel welke ik eigenlijk wel zou willen vragen heeft daar niets mee te maken, dat ligt aan mijn onzekerheid…

  Succes Marianne!

  Reply
 3. Jantine says:

  Wat een supergoed idee, Marianne! Ik herken inderdaad heel erg die stemmetjes in mijn hoofd over niet echt de aandacht krijgen omdat er altijd de afleiding is van een scherm (letterlijk en figuurlijk…), o jee, hij zal me wel een zeur vinden, hij wil eigenlijk iets anders doen, hoe krijg ik toch die echte aandacht, etc, etc. Als ik vraag of mijn man even naar me wil luisteren, zeg ik er vaak wel bij dat ik geen adviezen nodig heb, maar alleen een luisterend oor. Dat werkt ook al fijn, vind ik. Maar die drempel over ‘oeverloos zeuren’, die zit er nog wel. Ik ga die 5 minuten aan mijn verzoek toevoegen, en een timer gebruiken. Praktisch en heel uitvoerbaar idee, dank je wel.

  Reply
  • Marianne van Dijk says:

   Cool! En ik hoop dat het duidelijk was dat het ook 10 of 20 minuten kunnen zijn. Als hij maar een echte “ja’ daarvoor heeft.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *