fbpx

Soms loop je een beetje leeg in je relatie. Als er een aantal ruzies zijn geweest, of als je gewoon niet zo veel quality time hebt gehad de laatste tijd. Je kan dan honger krijgen naar wat meer liefde, naar iets wat zowel jou als je partner een buffer geeft om weer uitdagingen aan te kunnen.

Ik ben 1 ding tegengekomen dat ALTIJD helpt in zo’n geval. Het helpt zo goed dat ik het preventief 1 keer per maand doe met mijn vriend, een uur lang..

Waardering geven! Waardering zorgt ervoor dat zowel jij als je partner oplaadt, waardoor je relatie een stootje kan hebben. Nou geef je vast wel eens een compliment aan je partner, maar helaas werken gewone complimenten soms averechts.

Waarom werken gewone complimenten niet?

Vaak als we een compliment geven is dit een oordeel: ‘Dat heb je goed gedaan!’ “Je bent zo mooi en lief’ ‘Je bent zo slim en handig’.  Zo’n positief oordeel is misschien wel fijner is dan een negatief oordeel. Maar..vaak gaat er op de lange termijn toch iets bij knagen.

Ik heb zelf bijvoorbeeld vaak gehoord van vriendjes ‘Je bent zo lief’. Allereerst gaf dit me het idee dat ik niet boos mocht zijn, of onverschillig, of wat dan ook. Het gaf me het idee dat er zoiets was als ‘lieve mensen’ en ‘gemene, egoïstische mensen’ – alsof dat waarheden zijn. Dit is een menselijke neiging: als het uitgangspunt is dat je iets goed kan hebben gedaan, introduceert dat de optie dat je ook iets fout kan doen. Dat je ook lelijk kan zijn, of dom, of onhandig. En dat de ander weet wanneer jij dat bent. Herken je dat, dat je je nogal klein voelt wanneer iemand zegt: ‘Dat heb je heel goed gedaan!’? Daarnaast was me ook niet duidelijk waar dat ‘lief’ op sloeg, wat ik concreet had gedaan dat de ander ‘lief’ vond, dus voelde ik geen blijdschap over wat ik had gedaan.

Een positief oordeel kan dus angst en onduidelijkheid oproepen en verkleint de kans dat je vriend jouw waardering echt kan binnenlaten.

Maar..er is een alternatieve manier van je waardering voor je partner delen. Eentje die de ander vaak veel meer raakt. Ik leg het je hier in 3 stappen uit.

1. Benoem iets specifieks.

Wees specifiek en concreet bij het benoemen wat de ander deed. Zeg dus niet: je bent altijd zo behulpzaam. Dat is niet concreet. De ander weet dan niet welk gedrag jij fijn vindt. Zeg in plaats daarvan: ‘Toen je gister het vuilnis buiten zette en de reis voor ons had uitgezocht, voelde ik me dankbaar.’ 

Het  kan soms best lastig zijn om iets concreets te vinden. Dan heeft je partner van alles gedaan, en heb je een fijne ervaring en is het moeilijk om te benoemen wat het exact is. Je voelt je op je gemak, maar waarom? Je kan jezelf trainen om dit meer op te merken, exact op het moment dat je partner iets doet, en jij voelt je blij. Wat was het dat hij deed? Hij was iets aan het vertellen, maar welke zin was het? Oh ja, het was dat hij zei dat hij zoveel vertrouwen in ons heeft. Daar wordt ik blij van. En ook dat hij er tegelijkertijd zo bij straalt en lacht.

Vermijd dat er oordelen in komen. ‘je vertelt het zo mooi’, je weet er zo veel over’, je lacht zo grappig’. Vertaal dit naar een neutrale observatie waar een ander zich in kan herkennen: ‘Je vertelde alle details en gebruikte allerlei metaforen in je verhaal’.

2. Deel je gevoel daarover

Check je lichaam en stel jezelf de vraag: hoe voel je je bij het feit dat hij dit deed? Voel je je warm? Blij? Dankbaar? Excited? Check de kaart met gevoelens hieronder. In het geval van positieve, prettige gevoelens is dit van extra belang, omdat ons vocabulaire daarin vaak beperkt is. Persoonlijk vind ik het lastig om connectie met mijn vriend te voelen als hij zegt: ‘Ik vond het fijn wat je deed’. Ik hoor liever dat hij zegt: ‘Ik voel me opgelucht, warm, ontspannen,  dankbaar’: daar kan ik me mee verbinden.

gevoelenskaart


3. Zoek uit welke behoefte de actie van de ander vervulde

Je hebt een prettig gevoel bij wat je partner deed omdat er een bepaalde behoefte vervuld is. Een behoefte is abstract en universeel, bijvoorbeeld: ‘ontspanning’, ‘steun’ of ‘intimiteit’. Als je met je partner deelt welke behoefte iets wat hij deed vervulde, krijgt hij een kijkje in je ziel. Hij snapt misschien niet waarom je het zo bijzonder vindt dat hij het vuilnis elke dag buitenzet, maar als je hem vertelt dat het je behoefte aan betrouwbaarheid vervult, dan ziet hij dat het om iets veel groters gaat dan het vuilnis. Je kan op die manier je partner opnieuw leren kennen en hij jou.

Een universele behoefte is bovendien herkenbaar: hij heeft ook wel eens de behoefte gehad aan betrouwbaarheid, ontspanning, of zachtheid. Je krijgt daardoor een bijzondere connectie bij het delen ervan.

Check de behoeftekaart om te zien of je inderdaad een echte behoefte te pakken hebt. Vaak moet je even zoeken om te zien wat je echt raakt. En misschien vervulde een actie wel meerdere behoeften: wellicht dat dat vuilnis naar buiten brengen ook je behoefte aan gemak en steun vervuld.

Behoeftenkaart

Deel het geheel
Je hebt nu als het goed is de 3 stappen doorlopen. Hoe maak je er nu een zin van? Een volledige waardering kan klinken als: ‘toen ik hoorde dat je het vuilnis had buiten gezet en de vakantie had uitgezocht, voelde ik me zo opgelucht en blij. Het geeft me echt steun en ontspanning.’ Dus: Toen jij x deed, voelde ik me y. Het vervulde m’n behoefte/gaf me z. Als je je waardering hebt gedeeld, kun je nog vragen: hoe is dit voor jou om te horen? Voor je het weet..krijg je waardering terug! Zelf heb ik elke maand een waarderingsuur met m’n vriend, en daarna voel ik me altijd helemaal warm en blij.

Ik ben nieuwsgierig: wat heeft je partner gisteren of vandaag gedaan dat jij waardeerde? Deel het hieronder!

En wil je nog meer leren over hoe je connectie maakt met je partner op een makkelijke manier? Kom naar de GRATIS Relatie Boost workshop.

Klik hier om je aan te melden:

Gratis workshop Relatie Boost

Ik kijk er naar uit om te je ontmoeten!

Marianne

2 replies
  1. Jantine says:

    Gisteravond voelde ik mezelf gewaardeerd door mijn partner toen hij op me wachtte in bed en zijn behoefte aan intimiteit uitsprak. Open, uitnodigend en fijn 🙂 Meer waardering kun je niet krijgen! En vanochtend heb ik mijn behoefte aan steun bij het op tijd naar school krijgen van onze zoon uitgesproken, waarna manlief het tandenpoetsen met zoonlief voor zijn rekening nam waardoor ik nog even rustig kon ontbijten en vervolgens zonder haast met onze zoon naar school kon wandelen. Ook heel fijn, dat heb ik ook laten weten aan mijn man. Ik merk dat zelf expliciet uitspreken van behoeften enorm goed werkt omdat de ander dan heel concreet kan reageren en het zit ‘m dan vaak in hele kleine dingetjes waarin je elkaar kunt waarderen.

    Reply
    • Marianne van Dijk says:

      Ah ik word helemaal blij om te lezen dat jullie meerdere keren waardering hebben uitgewisseld! En ook dat je tot het inzicht bent gekomen dat het in hele kleine dingetjes kan zitten – voor mij heeft dat echt een barriere weggenomen om waardering te geven, dat ik er achter kwam dat mijn vriend het al geweldig vond als ik hele kleine dingen benoemde.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *