fbpx


‘Hij vindt me niet echt leuk’, dacht ik terwijl ik mezelf in dekens gehuld achter m’n telefoon verstopte. Ik voelde me het eerste weekend bij m’n vriend zo extreem onzeker dat ik lieve sms-jes opzocht van vertrouwde vrienden – berichten die me het idee gaven geliefd te zijn. 

136706558475124
Ik begreep er niets van: toen hij me van de bus haalde bood hij galant aan m’n zware tas te dragen, hij had speciaal omdat ik van kaas houd maar liefst 5 Franse kazen in huis gehaald, en brood zonder gist omdat hij weet dat ik dat eet. Hij had zijn appartement van top tot teen geschrobd op een manier die ik zelf nooit zou evenaren. Wat ontbrak er in godsnaam aan?

Er ging een lampje branden toen ik dacht aan Gary Chapman’s 5 liefdestalen. Relatietherapeut Chapman beweert dat iedereen op een andere manier liefde ontvangt. Hij onderscheidt vijf manieren. Als je niet op jouw favoriete manier liefde ontvangt, loopt je liefdestank leeg. Hetzelfde geldt voor je partner. 

Hoe achterhaal je hoe jij en je partner het liefst liefde ontvangen?

Chapman onderscheidt 5 manieren waarop partners graag liefde ontvangen. Meestal zijn er een of twee die duidelijk hoog scoren. Dat betekent niet dat de andere manieren van liefde uitdrukken totaal niet aankomen. Het betekent vooral dat iemand echt oplaadt als je hem liefde op zijn favoriete manier geeft. De ene auto loopt nu eenmaal op diesel, de ander draait op loodvrij.

Dit zijn de 5 liefdestalen:

 1. waarderende woorden: een compliment, een koosnaampje, ‘Ik hou van jou’..mensen die deze variant van de 5 liefdestalen hebben smelten als ze verbale steun ontvangen. Dit is ook vaak het type dat zich voorstelt hoe de lovende speeches op z’n eigen begrafenis klinken (Me? Yep!)
 2. fysieke aanraking: dit hoeft niet per se seks te zijn. Een hand op zijn schouder, een kusje tussendoor, een massage..alle vormen van aanraking geven liefde aan de mensen die dit als hun belangrijkste liefdestaal hebben. Als je dit type bent heb je het zonder relatie vaak moeilijk – niet al je vrienden houden van fysiek contact waarschijnlijk.
 3. cadeautjes. zelf had ik lange tijd een oordeel over deze liefdestaal: hoort deze wel bij de 5 liefdestalen? Liefde is toch niet te koop? Tot ik zag hoe een bevriende vader altijd met een enorme grijns cadeautjes gaf aan zowel zijn kinderen als aan mij. Het was duidelijk dat hij het met plezier deed: hij gaf liefde! Het hoeven voor dit type trouwens ook geen dure dingen te zijn, een zelfgebakken cake of een uitgelezen boek hebben hetzelfde effect.
 4. quality time. Samen dingen doen, daar houden liefhebbers van de laatste van de 5 liefdestalen van. Echt aandacht voor elkaar, telefoons op stil, naar elkaar luisteren en genieten van nieuwe ervaringen samen.
 5. dienstbaarheid. Ooit gedacht dat het vuilnis buiten zetten iemand een dosis liefde zou geven? Zeker wel voor de persoon die dit als zijn favoriete liefdestaal heeft. Koken, een fietsband plakken, de deur openhouden.. Alles wat je voor dit liefdestype onderneemt is hartverwarmend.

  Doe hier de test om te kijken welk liefdestype jij bent, en vraag gelijk of je partner hem ook wil doen!

Gelukt? Eens kijken of je het een beetje door hebt: mijn vriend die aanbiedt om m’n tas te dragen, zuurdesembrood regelt en z’n appartement voor me schrobt – welke van de 5 liefdestalen spreekt die? Juist, die van dienstbaarheid. En mijn zoektocht naar lieve woorden op m’n telefoon geeft al aan dat ik graag liefde ontvang door middel van waarderende woorden.

Toen ik dat helder had wist ik dat ik iets met hem te bespreken had.

Het ‘warme chocoladesaus voor de ziel’ effect.

Ik had mijn vriend aan de lijn en vertelde over de 5 liefdestalen van Chapman. ‘En ik ontvang liefde het allerliefst op een verbale manier, door waarderende woorden.’ M’n stem klonk nog een beetje aarzelend. En dan moest ik nog aan het concrete verzoek beginnen:

‘Eh..hoe zou het voor jou zijn als we iedere keer voordat we afscheid nemen iets delen dat we waarderen aan elkaar? Om te beginnen..met dit gesprek?’

Slik. zou hij dat willen? Het was even stil. Toen schraapte hij zijn keel en zei, met dezelfde overtuiging als waarmee hij eerder m’n tas over z’n schouder gooide, zuurdesembrood presenteerde en Franse kazen voor me uitzocht:

‘Ik voel heel veel liefde voor je. Ik voel me beter over m’n lichaam door de waardering die je geeft, dat is echt helend voor me. En ik kijk er naar uit om je weer te zien’

Nadat we hadden opgehangen, nestelde ik mezelf weer in dekens met m’n telefoon. Dit keer niet om berichten van vrienden op te zoeken. Dit keer om gewoon nog even naar z’n foto te kijken, terwijl zijn chocoladezoete woorden me verwarmden.

Hij vindt me echt wel leuk.

                                                                               ~

Nu ben ik benieuwd naar jou: welke van de 5 liefdestalen is jouw favoriete? en die van je partner? Deel het hieronder, daar leer ik van en daar leren anderen van!

Vind je het spannend om verzoeken te doen aan je partner over hoe je graag liefde ontvangt? Kom naar m’n gratis workshop en leer hoe je je behoeften op een heldere en verbindende manier kan delen, zodat er meer openheid bij je vriend is om ‘ja’ te zeggen.

Ken je iemand die dit ook interessant zou kunnen vinden? Deel m’n blog dan!

6 replies
 1. Jantine says:

  Wat een leuke en luchtige invalshoek om naar het geven en ontvangen van liefde te kijken. Chocoladesaus voor de ziel, ik krijg er meteen een heerlijk warm, comfortabel gevoel bij 🙂 Ook de test om je liefdestaal te ontdekken, is heel leuk! Ik ben zelf een type van de quality time, maar ook wel de dienstbaarheid. Echte tijd en aandacht voor elkaar is zooooo belangrijk en schiet er zo snel bij in (heb ik zelf de afgelopen tijd ook weer gemerkt :-(), door alle andere dingen die je aandacht vragen en de continue afleiding van telefoon, tv en tablet… best lastig om bewust met de tijd voor elkaar om te gaan. Ik ga meteen een mooi moment quality time inplannen voor mijn lief en mij, dank voor de inspiratie!

  Reply
  • Marianne van Dijk says:

   Yay, leuk om te horen Jantine wat jouw favoriete liefdestaal is, ik raak meteen gemotiveerd om je tijd & aandacht te geven!

 2. Lisa says:

  Leuk! De mijne zijn fysiek contact en dienstbaarheid, en toevallig die van Stef ook! Heel handig eigenlijk, vooral in het geval van fysiek contact. De derde is voor mij quality time, voor hem waarderende woorden.

  Reply
  • Marianne van Dijk says:

   Hee wat cool dat jullie dezelfde hebben!! Haha ja, het is echt lullig als de een wel wil knuffelen oid, en de ander niet..Evert en ik hebben trouwens op de 2e plek ook allebei fysiek contact 🙂

 3. Yvonne says:

  Wat een leuke Blog Marianne. Voor mij is het belangrijkste element in een relatie de quality time, oftewel het geestelijk aspect. Het delen, leren en groeien aan elkaar.

  Reply
  • Marianne van Dijk says:

   Dankjewel Yvonne! En mooi te horen dat je geniet van het delen, leren en groeien bij een relatie!!

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *