‘Het moet wel zijn met mensen met wie ik echt wat heb; ik wil wel een beetje kunnen dansen; feestjes buiten de deur zijn te duur en vaak teleurstellend’.. herken je iets van die ideeën over Oud en Nieuw? Vaak heeft je partner ook zo z’n wensen, en voor je het weet kom je vast te zitten in het overleg over wat jullie gaan doen.
De grap is dat de manier waarop je tegen Oud en Nieuw aankijkt vaak niet zo veel verschilt van hoe je tegen andere gezamenlijke events aankijkt: vakanties, samenwonen, kinderen krijgen, levensdoelen vervullen..Dat betekent ook dat als het je samen met je partner lukt om op een verbonden manier een beslissing over Oud en Nieuw te nemen, je oefent om samen een beslissing te nemen over allerlei grote zaken.
So let’s go for some action! Hier zijn de 5 stappen voor een bevredigend besluitproces (gebaseerd op Geweldloze Communicatie) met je partner:
- Stel je ideale Ou&Nieuw voor.
Ga met jezelf zitten en stel jezelf de vraag: hoe zou de avond eruit zien als ALLES mogelijk was? Het helpt als je je ogen dicht doet. Zie je een groep mensen waarvan je de meesten niet kent op een dansvloer? Een intiem diner in galakleding met vrienden? Jij en je partner op een warm strand terwijl jullie toasten met cocktails? Duik schaamteloos in de details die er voor jou toe doen: hij moet een vlinderdasje om, jij hebt een bepaalde dansmove volledig in de vingers terwijl je hele groep vrienden toekijkt..het gaat nu niet om realistische ideeën, de intentie is om te dromen. - Vind de behoeftes erachter.
Welke behoeften schuilen er achter jouw droomavond? Kijk voor inspiratie hieronder. Stel dat je het met zijn tweeën wil vieren op een warm strand, is het dat je verlangt naar rust? Intimiteit? Gemak? Schrijf je behoeften op en omcirkel de 3 belangrijkste. Met ‘behoeftes’ verwijst Geweldloze Communicatie naar iets abstracts. Dus als je zelf een behoefte verzint, let er dan op dat je behoefte ook abstract is (met 3 knappe mannen dansen op een bar is niet abstract…) - Maak het concreet.
De behoeften die je nu voor je hebt kunnen op meerdere manieren vervuld worden. Maak een concreet voorstel: dat het intiem moet zijn is niet concreet, dat er kaarslicht en spelletjes zijn en geen televisie wel. Een compleet voorstel voor de avond praat makkelijker dan wanneer je met allerlei losse wensen komt, die de ander dan weer tegenspreekt.
Je voorstel houdt nu nog alleen rekening met jouw behoeften, aangezien je die van je partner nog niet kent. Het idee is daarom dat je flexibel staat tegenover je voorstel, maar vasthoudend tegenover je behoeften. Het is namelijk in 90% van de gevallen mogelijk om de behoeften te vervullen van alle partijen, maar vrij zelden met het initiële voorstel. Realiseer je dat je tevreden zult zijn als je behoeften vervuld worden, niet zozeer als je droom uitkomt. - Ga samen zitten.
Het helpt om een maximale tijd af te spreken, zodat geen van jullie de angst zal ontwikkelen dat het eeuwen gaat duren. Doe je voorstel. Als er de ander meteen ‘Ok’ zegt, check dan of hij ECHT ok is, of dat hij geen zin heeft er tegenin te gaan, graag de harmonie wil bewaren, of wat dan ook. Anders heb je kans dat je partner op het laatst toch afhaakt, of dat hij met tegenzin meegaat. Als een van jullie tegen zijn zin iets doet, dan keert zich dat altijd tegen jullie beiden. Zo niet nu, dan over een maand, een jaar, of tien jaar.
Als er een twijfel is of een nee, probeer naar zijn behoefte achter de nee te raden. Wil hij graag dat er vrienden van hem bij zijn omdat dat vertrouwdheid geeft? Wil hij graag bij zijn ouders omdat harmonie met hen van groot belang is voor hem? - Kom tot een overeenstemming.
Verzamel jullie beide behoeften en vraag hardop: is het mogelijk dat we zorgen dat jij je harmonie krijgt, en ik m’n behoefte aan plezier en avontuurlijkheid vervult krijg? Geef het de tijd. Bij ontspanning ontstaat de creativiteit.
Bonus tip 1: Als je vast zit, pauzeer even los van elkaar. Zeker als je allebei boos of verhit raakt. Blaas stoom af bij iemand anders dan je partner en ga de volgende dag nog eens samen zitten.
Bonus tip 2: Simpele versie: als je het niet ziet gebeuren dat je partner op deze manier met je wil spreken, doe dan in ieder geval stap 1 t/m 3. Als je je eigen behoeftes kent, sta je al meer flexibel tegenover voorstellen en is er meer creativiteit voor jezelf om een passend plan voor de avond te hebben.
Als je dit proces een paar keer doorloopt zul je merken dat je meer en meer zult genieten van hoe je je partner echt leert kennen op deze manier, en hoe je steeds soepeler tot een bevredigende beslissing komt.
Ik ben heel benieuwd: wat is jouw belangrijkste behoefte voor Oud en Nieuw? Deel het hieronder!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!